piątek, 4 września 2015

Hel's kitchen part. 2 - fritatta z kurkami i groszkiem cukrowym...

Helowego gotowania ciąg dalszy:) Tym razem zrobiłyśmy fritattę z kurkami i groszkiem cukrowym. Jej smak bardzo przypadł nam do gustu. Poza walorami smakowymi groszek cudnie chrupie w ustach <3



Składniki:
  • 6 ugotowanych ziemniaków 
  • 200 g kurek
  • 200 g groszku cukrowego lekko podgotowany 
  • cebula
  • 5 "rozbełtanych" jajek z trzema łyżkami wody lub mleka
  • feta
  • parmezan
  • oliwa, olej, masło klarowane
  • sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka


Zanim przystąpimy do działania gotujemy groszek: do gotującej się osolonej wody wrzucamy groszek i gotujemy około 3 minut, odcedzamy. Kiedy mamy gotowy groszek zaczynamy naszą pracę. Ziemniaczki pokrojone w plasterki podsmażamy, a po chwili cebulkę. Kiedy ją zeszklimy dodajemy kurki i smażymy przez kilka minut. Następnie  wylewamy jajka z przyprawami, fetą i parmezanem i wykładamy groszek na wierch. Czekamy aż się zetnie i przekładamy. Niestety w naszej kuchni polowej nie ma piekarnika, więc musiałyśmy poradzic sobie inaczej. M. przełożyła fritattę przykładając do niej drugą patelnię.  Kiedy jest podsmażona z obu stron, wykładamy na talerze.
Podałyśmy ją z pysznymi, letnimi pomidorami polanymi oliwą i balsamico.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz