Helowego gotowania ciąg dalszy:) Tym razem zrobiłyśmy fritattę z kurkami i groszkiem cukrowym. Jej smak bardzo przypadł nam do gustu. Poza walorami smakowymi groszek cudnie chrupie w ustach <3
Składniki:
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 200 g kurek
- 200 g groszku cukrowego lekko podgotowany
- cebula
- 5 "rozbełtanych" jajek z trzema łyżkami wody lub mleka
- feta
- parmezan
- oliwa, olej, masło klarowane
- sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka
Zanim przystąpimy do działania gotujemy groszek: do gotującej się osolonej wody wrzucamy groszek i gotujemy około 3 minut, odcedzamy. Kiedy mamy gotowy groszek zaczynamy naszą pracę. Ziemniaczki pokrojone w plasterki podsmażamy, a po chwili cebulkę. Kiedy ją zeszklimy dodajemy kurki i smażymy przez kilka minut. Następnie wylewamy jajka z przyprawami, fetą i parmezanem i wykładamy groszek na wierch. Czekamy aż się zetnie i przekładamy. Niestety w naszej kuchni polowej nie ma piekarnika, więc musiałyśmy poradzic sobie inaczej. M. przełożyła fritattę przykładając do niej drugą patelnię. Kiedy jest podsmażona z obu stron, wykładamy na talerze.
Podałyśmy ją z pysznymi, letnimi pomidorami polanymi oliwą i balsamico.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz