Będzie nam potrzebne:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeży imbir, kawałek wielkości kciuka
- 2 pomidory
- 5 pieczarek
- 4 ziemniaki
- 200 g groszku cukrowego
- łyżka masła orzechowego
- puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół strączka chilli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- około 1/2 łyżeczki soli, do smaku
- 2 łyżki oleju
- ugotowany ryż
Na rozgrzanym oleju smażymy wszystkie przyprawy, po minucie dodajemy pokrojone drobno: cebulę, chilli i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy przez kilka minut. Potem dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy około minuty, dwóch.
Następnie wlewamy na patelnię mleko kokosowe i dodajemy, obrane ze skorki, pokrojone w kostkę pomidorki oraz masło orzechowe. Gotujemy około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy: do gotującej się, osolonej wody, wrzucamy groszek na około 3 minuty i wyjmujemy. Przelewamy zimną wodą, aby nie stracił koloru.
Kiedy ziemniaki są gotowe, dodajemy groszek cukrowy. Solimy do smaku.
Podajemy z ryżem i kolendrą. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz