niedziela, 6 września 2015

Curry z groszkiem cukrowym, pieczarkami i pomidorami....

Nasza fascynacja groszkiem cukrowym zaowocowała jeszcze jednym przepisem:) Postanowiłyśmy ugotować curry, które uwielbiamy za prostotę i to, że prawie zawsze wychodzi idealnie:)
Będzie nam potrzebne:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży imbir, kawałek wielkości kciuka
  • 2 pomidory
  • 5 pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 200 g groszku cukrowego
  • łyżka masła orzechowego
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół strączka chilli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • około 1/2 łyżeczki soli, do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • ugotowany ryż


Na rozgrzanym oleju smażymy wszystkie przyprawy, po minucie dodajemy pokrojone drobno: cebulę, chilli i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy przez kilka minut. Potem dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy około minuty, dwóch.
Następnie wlewamy na patelnię mleko kokosowe i dodajemy, obrane ze skorki, pokrojone w kostkę pomidorki oraz masło orzechowe. Gotujemy około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy: do gotującej się, osolonej wody, wrzucamy groszek na około 3 minuty i wyjmujemy. Przelewamy zimną wodą, aby nie stracił koloru.
Kiedy ziemniaki są gotowe, dodajemy groszek cukrowy. Solimy do smaku.
Podajemy z ryżem i kolendrą. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz