niedziela, 22 września 2013

Wegańskie kopytka dyniowe z szałwią....

Przepis ten powstał na bazie innych popularnych w sieci przepisów na kopytka dyniowe i został zmodyfikowany na wegański:)

 

Składniki na 8 porcji:
  • około 1 kg dyni ważonej ze skórką i pestkami
  • 0,75 kg ziemniaków
  • pół kilograma mąki pszennej
  •  5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa
  • chilli
  • sól
  • pieprz
  • świeża szałwia
  • oliwa z oliwek, margaryna sojowa lub masło - ale wtedy żegnamy się z przepisem wegańskim;) 
Dynię obieramy i kroimy w kostkę,polewamy oliwą, a następnie pieczemy koło godziny w temperaturze 200 stopni, aż stanie się miękka. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.


Następnie ziemniaki ugniatamy tłuczkiem lub innym przedmiotem o podobnym zastosowaniu:). Dynię miksujemy blenderem - w teorii - a w praktyce, jak blendera zabraknie to i praska do ziemniaków się nada. W końcu mieszamy ziemniaki, dynię, mąki. Dodajemy przyprawy w ilościach wedle uznania i całość zagniatamy do czasu uzyskania jednolitej masy.


Później dzielimy ciasto na części i z każdej formujemy wałek, a następnie odcinamy nożem nasze kopytka.


Gotujemy osoloną wodę w garnku i wrzucamy część kopytek. Lepiej gotować mniejsze ilości, żeby się nie posklejały. Jak tylko wypłyną na wierzch to wyławiamy i układamy na talerzu - aby się nie posklejały możemy je delikatnie polać oliwą - ja zrobiłam to mniej delikatnie i M. zdecydowanie protestowała;)
Kiedy mamy ugotowane wszystkie kopytka, na patelni rozgrzewamy oliwę, margarynę czy też masło i jak tylko się roztopi wrzucamy listki szałwii. Smażymy je przez chwilę, aż staną się chrupiące i polewamy kopytka naszym tłuściutkim sosem:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz