Jako, że mamy już jesień, a jesień to śliwki, więc chciałybyśmy zaproponować Wam przepis na wegańską tartę ze śliwkami. A więc oto składniki, których potrzebujemy:
Spód:
- 190 g mąki
- 165 g brązowego cukru
- 160 g drobnych płatków owsianych
- 120 g oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
- paczka płatków migdałowych
Nadzienie:
- 1 kg śliwek
- sporo( na pewno kawałek z 5 cm) świeżego imbiru, utartego na drobnej tarce
- olej do smażenia
- cukier brązowy/ksylitol/ syrop z agawy do smaku (my dałyśmy cukier )
Inspiracją był ten oto przepis ze strony Vege z miłością
A więc na początek mieszamy w misce wszystkie składniki ciasta i wykładamy nimi formę do pieczenia tarty. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Piekarnik nagrzewamy wcześniej. Jakieś 5-7 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby ciasto nam się zarumieniło.
W międzyczasie myjemy i wypestkowujemy śliwki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy razem z cukrem i imbirem do czasu aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe.
Na upieczony spód wykładamy śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi:) Koniec:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz