piątek, 3 października 2014

Tarta ze śliwkami i imbirem - wegańska !

Jako, że mamy już jesień, a jesień to śliwki, więc chciałybyśmy zaproponować Wam przepis na wegańską tartę ze śliwkami. A więc oto składniki, których potrzebujemy:

Spód:
  • 190 g mąki
  • 165 g brązowego cukru 
  • 160 g drobnych płatków owsianych
  • 120 g oleju
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • paczka płatków migdałowych

Nadzienie:
  • 1 kg śliwek
  • sporo( na pewno kawałek z 5 cm) świeżego imbiru, utartego na drobnej tarce
  • olej do smażenia
  •  cukier brązowy/ksylitol/ syrop z agawy do smaku (my dałyśmy cukier ) 

 

Inspiracją był ten oto przepis ze strony Vege z miłością
A więc na początek mieszamy w misce wszystkie składniki ciasta i wykładamy nimi formę do pieczenia tarty. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Piekarnik nagrzewamy wcześniej. Jakieś 5-7 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby ciasto nam się zarumieniło.
W międzyczasie myjemy i wypestkowujemy śliwki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy razem z cukrem i imbirem do czasu aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe.
Na upieczony spód wykładamy śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi:) Koniec:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz