Sałatka z buraczkami zainspirowała nas do przygotowania chipsów z warzyw. Robi się je szybko, są smaczne i zdrowe.
Składniki:
- 3 buraki
- marchewka
- cebula
- sól, pieprz, czarnuszka, ostra papryka
- oliwa
My użyłyśmy tylko ww. składników, ponieważ tylko takie miałyśmy w lodówce, ale możecie dodać jeszcze np. pietruszkę, ziemniaki, bataty tak naprawdę wszystkie twarde warzywa korzeniowe. Zioła też można dobrać wedle własnego smaku. Doskonale spisuje się tymianek.
Wszystkie warzywa kroimy w 2-3 mm plasterki. Można w tym celu użyć gilotyny, jeśli posiadacie, a jeśli nie to wystarczy zwykły, ostry nóż. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy przyprawami, polewamy odrobiną oliwy i zapiekamy około 30 - 40 min w temperaturze 200 stopni. Radzimy mieszać w trakcie pieczenia, aby wszystkie warzywa się dobrze upiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz