piątek, 3 października 2014

Chipsy warzywne...

Sałatka z buraczkami zainspirowała nas do przygotowania chipsów z warzyw. Robi się je szybko, są smaczne i zdrowe.

Składniki:
  • 3 buraki
  • marchewka
  • cebula
  • sól, pieprz, czarnuszka, ostra papryka
  • oliwa
My użyłyśmy tylko ww. składników, ponieważ tylko takie miałyśmy w lodówce, ale możecie dodać jeszcze np. pietruszkę, ziemniaki, bataty tak naprawdę wszystkie twarde warzywa korzeniowe. Zioła też można dobrać wedle własnego smaku. Doskonale spisuje się tymianek.

Wszystkie warzywa kroimy w 2-3 mm plasterki. Można w tym celu użyć gilotyny, jeśli posiadacie, a jeśli nie to wystarczy zwykły, ostry nóż. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy przyprawami, polewamy odrobiną oliwy i zapiekamy około 30 - 40 min w temperaturze 200 stopni. Radzimy mieszać w trakcie pieczenia, aby wszystkie warzywa się dobrze upiekły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz