piątek, 3 października 2014

Sałatka z prażonymi burakami

Oto przepis na jesienną sałatkę z prażonymi czerwonymi buraczkami:

Składniki:
  • opakowanie rukoli
  • 2 buraczki
  • garść suszonych pomidorów
  • paczka pestek dyni
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ostra papryka, czarnuszka 

 

Buraki kroimy na cieniutkie plasterki (2-3mm), posypujemy solą, ostrą papryką i czarnuszką i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopnie (najlepiej z termoobiegiem). Studzimy.
Myjemy rukolę, kroimy suszone pomidory, prażymy pestki dyni.
Mieszamy razem wszystkie składniki sosu: oliwę, ocet balsamiczny, musztardę i po szczypcie soli i pieprzu. Możecie też dodać łyżeczkę miodu lub syropu z agawy, jeśli lubicie, my chciałyśmy mieć bardziej wytrawny sos.
Mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz