piątek, 31 lipca 2015

Prosty dżemik morelowo-lawendowy...

Tak jak pisałam wcześniej, zostaliśmy obdarowani morelami, przez Ż. I R.2 (mamy już R ;). Niedługo same w tych szyfrach się pogubimy;)). A więc morele zostały wykorzystane szybciutko i choć P. wspominał, że "wszystko robię z lawendą" to i tak nie mogłam się powstrzymać. Dżem jest bardzo owocowy z lekkim aromatem lawendy <3 

Składniki:

  • 2 kg moreli (po wypestkowaniu)
  • pół kg cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pęczek świeżej lawendy
Przygotowanie:

Morele myjemy, wyjmujemy pestki, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy pozostałe składniki. Lawendę wrzucamy jak owoce puszczą sok. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Przed przełożeniem do słoiczków, wyjmujemy lawendę. I wekujemy:)
Z tego przepisu otrzymałam 6 słoiczków o pojemności 250 ml.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz