Tak jak pisałam wcześniej, zostaliśmy obdarowani morelami, przez Ż. I R.2 (mamy już R ;). Niedługo same w tych szyfrach się pogubimy;)). A więc morele zostały wykorzystane szybciutko i choć P. wspominał, że "wszystko robię z lawendą" to i tak nie mogłam się powstrzymać. Dżem jest bardzo owocowy z lekkim aromatem lawendy <3
Składniki:
- 2 kg moreli (po wypestkowaniu)
- pół kg cukru
- sok z jednej pomarańczy
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- skórka otarta z połowy cytryny
- pęczek świeżej lawendy
Przygotowanie:
Morele myjemy, wyjmujemy pestki, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy pozostałe składniki. Lawendę wrzucamy jak owoce puszczą sok. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Przed przełożeniem do słoiczków, wyjmujemy lawendę. I wekujemy:)
Z tego przepisu otrzymałam 6 słoiczków o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz