piątek, 31 lipca 2015

Placuszki ze zsiadłego mleka z ogórkową salsą...

Dziś miało być dużo przepisów. Wczoraj mieliśmy małe spotkanie w gronie najbliższych i plan był taki, że obfotografujemy stół na samym początku, kiedy jedzono będzie jeszcze przed konsumpcją i wrzucimy imprezowe przepisy, ale wyszło jak wyszło... i możemy zaproponować jedynie placuszki "dzień po" :). Doskonałe na kaca, szczególnie ogórkowa sałatka, którą nazwiemy modnie salsą;).



W więc składniki na 6 osób:

  • 1200 g zsiadłego mleka
  • 3 szklanki mieszanki mąk: jaglanej, ryżowej i pełnoziarnistej
  • pęczek koperku
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
Sałatko-salsa:
  • 4 ogórki małosolne
  • 4 ogórki konserwowe
  • pół główki sałaty
  • 3 łyżki posiekanego kopru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Wszystkie składniki placuszków mieszamy i smażymy na maśle klarowanym.
Ogórki kroimy w kosteczkę, dodajemy koperek, porwaną sałatę i mieszamy z sosem jogurtowo -musztardowym.
Szybko, prosto i smacznie:).
A że Ż. przywiozła nam morelki z działki teścia to właśnie robimy dżemik. Przepis będzie później:).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz