środa, 3 września 2014

Prosty makaron z kurkami...

Radzimy wykorzystać sezon na kurki i przygotować prosty, acz pyszny makaron z kurkami....


 

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 opakowania kurek po 250 g
  • masło - duża łycha
  • oliwa - też łycha
  • 250 g mascarpone
  • 50 g parmezanu lub wedle uznania
  • białe wino - pół szklanki
  • 3 szalotki
  • ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • paczka makaronu 500 g - choć polecamy świeży
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Siekamy szalotki i podsmażamy na maśle z oliwą, chwilę później dodajemy czosnek, pilnując aby się nie spalił. Dodajemy kurki, podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy mascarpone do kurek, mieszamy. Na sam koniec sprawdzamy smak i solimy/pieprzymy do smaku. Mieszamy z makaronem na patelni.


Na talerzu posypujemy parmezanem i natką do woli!
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz