Składniki (na 4 porcje):
- 2 opakowania kurek po 250 g
- masło - duża łycha
- oliwa - też łycha
- 250 g mascarpone
- 50 g parmezanu lub wedle uznania
- białe wino - pół szklanki
- 3 szalotki
- ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- paczka makaronu 500 g - choć polecamy świeży
- sól i pieprz do smaku
Siekamy szalotki i podsmażamy na maśle z oliwą, chwilę później dodajemy czosnek, pilnując aby się nie spalił. Dodajemy kurki, podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy mascarpone do kurek, mieszamy. Na sam koniec sprawdzamy smak i solimy/pieprzymy do smaku. Mieszamy z makaronem na patelni.
Na talerzu posypujemy parmezanem i natką do woli!
Na talerzu posypujemy parmezanem i natką do woli!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz