Inspirację do tego przepisu zaczerpnęłam z jednego z ulubionych blogów kulinarnych, a mianowicie Kwestii Smaku i poddałam go drobnym modyfikacjom.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g dyni
- 120 g sera camembert
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- 2 jajka
- łyżeczka suszonej szałwii lub świeżej drobno pokrojonej
- sól, pieprz, chilli
- olej/oliwa
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, ser camembert kroimy w drobną kosteczkę. Następnie na maśle podsmażam szałwię. Mieszam dynię, cukinię z szałwią, dodaję rozmącone jajka, mąkę i doprawiam do smaku. Mieszam i smażę na oleju lub oliwie z każdej strony około minuty, aż staną się rumiane.
My zjedliśmy placuszki z chutney'em z mango.
A podczas smażenia placuszków słuchałam płyty "?" Hey - jednej z naszych ulubionych:)
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz