poniedziałek, 7 października 2013

Placki z dyni i camemberta...

Ha! I znowu dynia:) Ktoś mógłby pomyśleć, że żywimy się tylko dynią. Otóż nie, teraz mamy po prostu sezon na dynię. Choć przyznam, że ja za nią przepadam, a M. chyba niekoniecznie;)
Inspirację do tego przepisu zaczerpnęłam z jednego z ulubionych blogów kulinarnych, a mianowicie Kwestii Smaku i poddałam go drobnym modyfikacjom.


Składniki na 2 porcje:
  • 250 g dyni
  • 120 g sera camembert
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka suszonej szałwii lub świeżej drobno pokrojonej
  • sól, pieprz, chilli
  • olej/oliwa
 
Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, ser camembert kroimy w drobną kosteczkę. Następnie na maśle podsmażam szałwię. Mieszam dynię, cukinię z szałwią, dodaję rozmącone jajka, mąkę i doprawiam do smaku. Mieszam i smażę na oleju lub oliwie z każdej strony około minuty, aż staną się  rumiane.
My zjedliśmy placuszki z chutney'em z mango.
A podczas smażenia placuszków słuchałam płyty "?" Hey - jednej z naszych ulubionych:)
A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz