niedziela, 6 kwietnia 2014

Prosty wiosenny makaron ze szparagami...

Składniki:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 - 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej/oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia



 Przygotowanie:
Wiosna przyszła więc jedzmy wiosennie :)


To propozycja bardzo szybkiego obiadu. Kroimy szalotki w drobną kostkę i szliwimy na oleju, po kilku minutach dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy. Po chwili dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy na wolnym ogniu jakieś 7 minut. 
Obieramy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na 1-2 cm kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy szparagi doprawiając solą i pieprzem. Jakieś 5 min.
Do sosu dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem  i wrzucamy szparagi. Na sam koniec dodajemy posiekane listki bazylii:) i koniec:) Smacznego!


Oczywiście podajemy z makaronem np. tagliatelle ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz