- 250 ml śmietanki kremówki
- pół pęczka zielonych szparagów
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 - 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- olej/oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Wiosna przyszła więc jedzmy wiosennie :)
To propozycja bardzo szybkiego obiadu. Kroimy szalotki w drobną kostkę i szliwimy na oleju, po kilku minutach dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy. Po chwili dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy na wolnym ogniu jakieś 7 minut.
Obieramy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na 1-2 cm kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy szparagi doprawiając solą i pieprzem. Jakieś 5 min.
Do sosu dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy szparagi. Na sam koniec dodajemy posiekane listki bazylii:) i koniec:) Smacznego!
Oczywiście podajemy z makaronem np. tagliatelle ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz