piątek, 4 września 2015

Owoce zapiekane pod kruszonką...

Wpis jest dość zaległy i pochodzi z czasów niemiłosiernych upałów, kiedy w kuchni chciałyśmy spędzić jak najmniej czasu ;) Wpadłyśmy na pomysł szybkiego, owocowego deseru.

Będziemy potrzebować:

  • około 500 g owoców sezonowych takich jak:maliny, borówki, nektarynki, brzoskwinie, borówki, śliwki - co lubicie :)
  • 2 szklanki płatków (mogą być owsiane, pszenne, jaglane)
  • 9 łyżek syropu z agawy
  • 3 łyżki oleju o neutralnym zapachu - najlepszy kokosowy
  • sok wyciśnięty z połowy małej cytryny



Duże owoce kroimy w kawałki i mieszamy z drobnymi. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy połową syropu z agawy. Na wierz wykładamy kruszonkę powstałą z połączenia płatków, soku z cytryny, oleju i syropu z agawy. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z lodami bądź w takich uroczych kubkach jak my :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz