niedziela, 6 września 2015

Helskie jabłka w cieście naleśnikowym....

Postanowiłyśmy zjeść szybką (a jakże!) kolację na słodko i uznałyśmy, że jabłka sprawdzą się najlepiej.
Składniki:

  • 1/2 kg słodkich, twardych jabłek
  • 25 dag mąki
  • 1/4 litra mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli i cynamonu
  • olej do smażenia


Wszystkie składniki ciasta utarłyśmy ze sobą. Nie miałyśmy miksera, więc nie było to najłatwiejsze zadanie;). Jabłka obrałyśmy, wykroiłyśmy środek i pokroiłyśmy w plastry o grubości około 1 cm. Następnie maczałyśmy plasterki jabłka i smażyłyśmy na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu i osuszeniu papierowym ręcznikiem, ułożyłyśmy je na talerzu i zaserwowałyśmy z orzechami połączonymi z miodem oraz gorzką czekoladą:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz